Skip to main content

25 april 2023

Documentaireserie Homerun Curaçao onderzoekt geheim achter succes

Bekijk hier de trailer.

Amsterdam, 25 april 2023 – Op dit moment spelen er zeven honkballers uit het Koninkrijk der Nederlanden mee in de hoogste profcompetitie ter wereld, de Major League Baseball (MLB). Het is geen toeval dat maar liefst vijf van hen van Curaçao komen, het land dat naar verhouding de meeste spelers levert aan de MLB. In de nieuwe documentaireserie ‘Homerun Curaçao’ van Omroep ZWART en producent IDTV, onderzoekt regisseur Safi Graauw in drie afleveringen waarom het eiland zo’n vruchtbare grond blijkt voor de beste honkballers ter wereld. Op 3 mei 2023 om 21.45 uur is de eerste aflevering te zien op NPO 3 en NPO Start.

Hoe heeft Curaçao, het eiland dat qua grootte te vergelijken is met een stad als Amersfoort, zich kunnen ontpoppen tot hofleverancier van de MLB? Die vraag staat centraal in het nieuwste tv-programma van Omroep ZWART. Komt het door de unieke ligging van het eiland? Het ruwe terrein? Of door het gebrek aan betere kansen voor de jeugd? Geen enkele verklaring bleek de enige, zegt regisseur Safi Graauw. “Het is een combinatie van factoren. Voor het antwoord moet je kijken naar de levens en dromen van de Curaçaoënaars.”

 

Een nieuw en volledig verhaal over Curaçao
Honkbal bleek volgens Graauw de perfecte sleutel om het eiland mee te ontsluiten. Naast een serie overhonkbal gaat Homerun Curaçao over het najagen van dromen en de toewijding die daarbij komt kijken. Op poëtische wijze neemt de regisseur de kijkers mee in zijn verhaal vol kleurrijke en sfeervolle beelden. “Ik ben ontzettend trots dat ik als cinematograaf in mijn eigen stijl recht kan doen aan het Caribische eiland en zijn gemeenschap kan laten zien voor wat ze zijn: open, gedreven, dankbaar en loyaal.”

“Wij vinden het heel belangrijk dat we mensen een volledig beeld geven van Curaçao”, zegt Gianni Lieuw-A-Soe, algemeen directeur van ZWART. Dat is volgens hem de reden waarom de omroep aansloeg op de documentaire en in zee ging met producent IDTV, dat met het basisidee voor de serie kwam. ZWART gaf vervolgens de opdracht aan Graauw om het concept verder door te ontwikkelen.

Groter dan Formule 1
“Deze honkballers zijn qua prestaties soms zelfs groter dan bekende voetballers of Formule 1-coureurs”,vervolgt Lieuw-A-Soe. Volgens de algemeen directeur is het daarom tijd dat er licht wordt geschenen op de succesverhalen uit het Caribische deel van het Koninkrijk. “Deze documentaire vertelt een nieuw verhaal over Curaçao, en praat met de mensen in plaats van over ze. Daarmee is Homerun Curaçao een verrijking op de normaal gesproken zo eendimensionale berichtgeving over het Caribische deel van het Koninkrijk.”

“Jonge talenten van het eiland worden door de Amerikaanse clubs getekend van 125.000 tot 1,6 miljoen dollar”,aldus Ellen Danhof, gedelegeerd producent bij IDTV. “Het maakt elke Curaçaoënaar trots om onderdeel van dit succes te zijn. Met deze serie zoomen we in op zowel de internationale succesverhalen van de honkbalsterren als op de lokale levens van hun families en gemeenschap. Zo ontrafelen we gaandeweg het geheim en onontdekte talent van Curaçao.”

Godfather van het Curaçaose honkbal
Een van de hoofdrolspelers uit de documentaire reeks is Hensley ‘Bambam’ Meulens, bondscoach van het Nederlandse Koninkrijk team tijdens het afgelopen WK honkbal en coach bij de Colorado Rockies. Toen hij opgroeide was voetbal nog de meest geliefde sport op het eiland. “Als een soort Godfather staat hij dus echt aan de bakermat van honkbal in Curaçao”, aldus Graauw.

De driedelige documentaireserie volgt zowel gevestigde honkbalsterren zoals Jurickson Profar, Andrelton Simmons en Didi Gregorius, maar ook opkomende spelers zoals de vijftienjarige Clay Winklaar. “Samen met hun vrienden bezocht ik de stranden waar ze vroeger samen van de kliffen doken. Met het herbeleven zie je dat hoewel de één multimiljonair is en de ander niet, je op Curaçao weinig nodig hebt om gelukkig te zijn”, besluit de regisseur.

Over Homerun Curaçao
Homerun Curaçao, vanaf 3 mei elke woensdag om 21.45 uur op NPO 3 en NPO Start. De serie is vanaf dat moment ook in zijn geheel te zien op NPO Plus.

Foto: Berber van Beek